Logo-Sahaja

Latar Belakang

Penerbitan Hayrat merupakan sebuah syarikat penerbitan buku yang didaftarkan di bawah SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) dengan nama lainnya Tevafuk Publication. Syarikat ini merupakan salah satu jabatan yang ada di Hayrat Malaysia yang mempunyai hubungan dengan Yayasan Hayrat, Turki. Di samping itu,  Hayrat Malaysia didedikasikan untuk aktiviti penerbitan, penterjemahan, pengimportan dan penjualan buku-buku berkaitan Risalah An-Nur karya Imam Badiuzzaman Said Nursi (m. 1960) & Mushaf Al-Quran Al-Tawafuq sama ada di dalam atau luar negara.

Penerbitan Hayrat telah menyebarkan Risalah An-Nur dan Al-Quran Al-Tawafuq kepada rantau Nusantara khususnya di Malaysia. Misi kami bukan sahaja untuk menerbitkan dan menterjemahkan Risalah An-Nur daripada bahasa Turki ke Melayu sahaja, bahkan menjadi pengimport utama Al-Quran Al-Tawafuq ke seluruh rantau Nusantara.

Penerbitan Hayrat  menyebarkan Risalah An-Nur & Al-Quran Al-Tawafuq  di dalam dan di luar negara

Sejarah Penubuhan

Ditubuhkan sejak Jun 2020, Penerbitan Hayrat (dikenali juga sebagai Tevafuk Publication) didedikasikan untuk aktiviti penerbitan, penterjemahan, pengimportan dan penjualan buku-buku berkaitan Risalah An-Nur karya Imam Badiuzzaman Said Nursi (m. 1960) & Mushaf Al-Quran Al-Tawafuq sama ada di dalam atau luar negara.
Pada awal penubuhan Penerbitan Hayrat, kami berjaya menerbitkan buku pertama iaitu Pedoman Para Wanita pada bulan Jun 2021. Buku ini telah mendapat sambutan hangat dan dinobatkan sebagai buku bestseller kami. Kemudian pada bulan Ogos 2021, kami menerbitkan 4 buah buku Starter-Kit iaitu Kalimah-Kalimah Kecil, Lima Risalah, Risalah Keikhlasan & Ukhuwwah dan Risalah Hasyir. Buku-buku ini sesuai dibaca bagi mereka yang baru mula membaca Risalah An-Nur. Pada bulan Oktober 2021, kami menerbitkan 2 buah buku lagi iaitu Pedoman Masa Muda & Risalah Iman Solat yang sesuai dibaca oleh generasi muda. Setelah itu pada bulan Februari 2022, kami menerbitkan buku Kombo Terapi Maknawi: Munajat Nabi Yunus & Ayub dan Risalah Untuk Para Pesakit. Terbitan buku ini agak sesuai ketika itu apabila negara kita dilanda pelbagai musibah seperti wabak covid-19 dan bencana banjir. Kemudian, pada malam Isra’ & Mi’raj bersamaan bulan Mac 2022, kami menerbitkan buku Risalah Isra’ & Mi’raj. 
Penerbitan Hayrat  memfokuskan untuk menyebarkan :
  • Risalah An-Nur,
  • Imam Said Nursi,
  • Al-Quran Al-Tawafuq, serta
  • Sejarah & Budaya Uthmaniyyah. 

Penerbitan Hayrat  menjalankan aktiviti-aktiviti pendidikan seperti penerbitan dan penjualan buku, pengimportan Al-Quran mushaf Al-Tawafuq, penterjemahan teks Turki dan penyelidikan mengenai  Risalah An-Nur secara khusus, serta berkaitan agama Islam yang syumul. Kami juga bertindak sebagai duta dalam mengenalkan Risalah An-Nur kepada syarikat buku yang lain dan masyarakat awam di Malaysia.

Misi

Entiti perniagaan yang menerbitkan dan menterjemahkan semua koleksi Risalah An-Nur dan buku-buku yang berkaitan dengannya.

Visi

  1. Menerbitkan 12 buku Risalah An-Nur pada tahun 2023
  2. Menjual 500 naskhah setiap judul Risalah An-Nur
  3. Mengimport satu kontena Al-Quran Al-Tawafuq dan mengedarkannya ke seluruh Malaysia.

Senarai Pengedar

Bibliobuku

Pelita Dhihin

Ilhambooks

Mangosteen

Bookcafe